Vad är sund empati?

När jag samtalar med människor hör jag ofta följande:
-jag hjälper andra men kan inte se mina egna behov.

-jag mår dåligt, jag är utmattad och jag känner mig som en skit-tunna där alla andras problem hamnar. Jag orkar inte mer.

Jag frågar då: varför hjälper du andra?
-För att jag har fått lära mig det. För att jag är trygg med det. För att jag får något tillbaka. För att det förväntas av mig. För att jag inte har något val. För att jag har fått höra att jag är bra på det och sen har det bara fortsatt.

Hur gör vi när vi hamnat i en roll som blir för tung att bära? Utan direkt arbetsbeskrivning där vi behöver sätta gränserna själva?

I många fall mynnar samtalen ut i att förstå vad prioriteringar är. Att inte missbruka sitt kontrakt och regelbundet stämma av om jag har tillräckligt med goda marginaler. Men kanske viktigast av allt. Varför lyssnar jag på andra? Är min intention bara för att behaga andra eller gör jag det för att jag verkligen bryr mig. På riktigt.

detgodasamtalet

Publicerad av godasamtalinspirerar

Jag är coach och har i hela mitt liv arbetat med samtalsmetodik. I kombination med självskattningsfrågor får du både ett speglande samtal och även en förståelse för dina egna prioriteringar och vilka förflyttningar som du vill göra. Jag kallar det för goda inspirerande samtal. Kontakta mig så berättar jag mer. Varma hälsningar Gunilla + 46 076 17 63 958

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: